İngilizce öğretimine ciddi anlamda başlanıldığı zaman '' to be '' ile başlanır. Bu en temel yapılardan biridir. Fakat bu yapı öğrenilmeden önce bilinmesi gereken bir konu vardır. O da Türkçe’ de kişi zamirleri olarak bilinen '' Ben , Sen , O, Biz, Siz, Onlar '' zamirlerinin İngilizce karşılığıdır. Bu ne demektir peki? '' Subject Pronouns / Kişi Zamirleri '' adını verdiğimiz konu demektir. Aşağıdaki tabloya hep beraber bir göz atalım.
Tabloya baktığımız zaman Türkçe’ deki kişi zamirlerinin İngilizce karşılıklarını görmekteyiz. Sizin de dikkatinizi çekeceği üzere '' O '' zamirinin karşılığında '' He, She, It '' şeklinde 3 tane zamir vardır. Oysa Türkçe’ de bir tane '' O '' zamiri vardır. Fakat İngilizce’ de ise 3 tane. İşte bu noktada aşağıda bahsedecek olduklarıma lütfen çok dikkat edin.
İngilizce‘de eğer,
Örneğin Ahmet, Ayşe ve Karabaş bizim üçüncü tekil şahıslarımız olsun. Ahmet yerine '' He '' , Ayşe yerine '' She '' , Karabaş yerine de '' It '' yazabiliriz. Yukardaki tabloyu bu bilgiler ışığında güncellersek;
Yukarıdaki tabloya yakından baktığımızda '' O '' zamiri yerine o anlama gelen kişi isimleri yazıldığını görürsünüz. Diğer zamirlerde bir değişiklik yok. Ancak İngilizce’deki '' O '' zamirinin anlaşılması açısından koyu harflerle belirtilerek tekrardan yazıldı. Yukarıdaki ilk tablo ile son tablo arasında anlamsal açıdan hiç bir fark yoktur. Bir diğer taraftan yukarıda ifade edilen '' tek '' ifadesine de aynı derecede özen gösterilmelidir. Yani her ne kadar '' He, She , It '' zamirlerinin karşılığı olarak isimler yazılsa da bu zamirlerin tekil olmasına dikkat edilmelidir. Birden fazla olduğu an çoğul olur ve yapı değişir.Ve her zaman tablolardaki gibi;
'' I , You, He, She, It, We, You, They ''
gibi zamirler karşımıza çıkmaz. Cins isim , özel isim ya da başka şekillerde karşımıza çıkabilirler . İşin mantığını kavradığınız anda ise hangi özne olursa olsun zamir karşılığını bulabilir ve buna göre çekimlerini kolayca yapabilirsiniz. Gerek gramer, gerekse okuma ,yazma, konuşma ve dinleme alanlarında bu sizi daima bir adım önde tutar.
Dilerseniz şimdi örneklere bir bakalım:
I / Ben Bu zamirde bir değişiklik yok.
You / Sen Bu zamirde de bir değişiklik yok.
Yani '' I ve You '' zamirleri sadece bu şekilde yazılır.
Tom ..../ He
Bu grupta ise erkek ismi olarak Tom yazıldı. Tom bir erkek ve tekil olduğu için '' He '' zamiri yazılır. Bunun gibi yani milyonlarca TEKİL ERKEK İSMİ yazabiliriz.
Ali, Ahmet , Mehmet, Tarık, George, Bill, Richard, Jaap vs........Hepsinin karşılığı da '' He '' zaimiridir.
Susan...../ She
Susan ise bir bayan ve tekil olduğu için '' She '' zamiri yazılır.Yukardaki gibi yine milyon adet TEKİL BAYAN İSMİ yazabiliriz.
Ayşe, Fatma, Merve, Catherine, Susan vs....Bunların karşılığı da '' She '' zamiridir.
Pamuk ...../ It
Pamuk da insan dışında herhangi bir canlı ya da cansız tekil varlık olduğu için '' It '' zamiri yazılır. Genelde şöyle bir yanlış düşünce var. O da '' it '' zamiri için cansız varlıklar için kullanılır gibi. Bu son derece yanlıştır.'' Dog '' bir hayvandır ve canlıdır. İnsan dışı bir varlık olduğu için '' it '' zamiri yazılır. Yine '' Tree '' mesela. Ağaç demektir. Ağaca cansızdır demek heralde 21. yy'da yaşadığınızı inkar etmekle eşdeğer bir cahillik olur. Bu nesne için de '' it '' zamiri kullanılır. Peki neden? İNSAN DIŞI BİR VARLIK OLDUĞU İÇİN. Dolayısıyla canlı,cansız, soyut , somut fark etmez. Bir nesne İNSAN DIŞIYSA ve TEKİL ise zamir karşılığı '' It '' dir. Lütfen konuya bu açıdan bakın. Yoksa çok sık yanılgıya düşer, hatalar yaparsınız.
We...../ Biz
Türkçe olarak düşündüğümüz zaman '' Biz '' diyebilmek için '' Ben ve X '' yani ben ve herhangi bir kişi daha gerekir.
Ben ve babam yani biz , Ben ve arkadaşlarım yani biz , Ben ve sen yani biz...
Bu şekilde milyon tane örnek verebiliriz. Buradaki püf nokta '' Ben ve bir diğer kişi ya da kişilerin '' olması gerekir. Aynı şekilde İngilizce‘ de '' I ve bir diğer özne '' olarak kullanılmasıdır. Yani;
I and my father......We Ben ve babam......Biz
My friends and I....We Arkadaşlarım ve ben.....Biz
Örneklerde görüldüğü gibi Türkçe‘ deki mantıkla İngilizce‘ deki mantık aynıdır.
You..../ Siz
Aynı şekilde siz diyebilmemiz için '' Sen ve X '' yani sen ve bir diğer kişi şeklinde bir özne grubunun olması gerekir.
Sen ve arkadaşların yani siz, sen ve Ali yani siz, sen ve baban yani siz..
Sonsuz sayıda örnek verilebilir. Püf nokta '' Sen ve bir diğer kişi ya da kişilerin '' olması gerekir.
You and your friends........You Sen ve arkadaşların......Siz
You and Ali.......You Sen ve Ali......Siz
Bu örneklerde de görüldüğü gibi Türkçe‘deki mantıkla İngilizce‘ deki mantık aynıdır.
They / Onlar
Adından anlaşılacağı üzere yukarıdaki We ve You zamirlerinde olduğu gibi çoğulluk belirtir. Birden fazla iki öznenin olması They zamiri için yeterlidir. Ancak bu özneler içinde '' I , you '' olmaması gerekir. Eğer '' I You '' yer alırsa '' We , You '' zamirlerine dönüşür. Bu iki zamir dışında yani '' I , You '' dışındaki herhangi bir iki özne, iki kişi ya da iki zamir '' They '' zamirine karşılık gelir.
Tom and Tarık......They Tom ve Tarık.....Onlar
Pamuk and Karabaş.....They Pamuk ve Karabaş.......Onlar
Your friends..............They Arkadaşların............Onlar
He and she.............They O ve O ...................Onlar
Genel bir bakış atacak olursak ilk 3 zamirimiz tekildir. Yani '' I , You, He, She , It ''. Onun dışındakiler ise çoğuldur. Yani '' We , You , They ''
Bu arada iki tane '' You '' zamiri vardır. Hangisinin ''sen ya da siz ''olduğunu nereden bileceğiz gibi kendi kendinize bir soru sormanıza pek gerek yok. Sizden hiç bir zaman bu iki zamirin sen mi yoksa siz mi anlamına gelip gelmediğini bulmanız istenmez. 17 yıllık öğrencilik hayatımda ben karşılaşmadım. Zaten bir süre sonra hangisinin sen hangisinin siz demek istediğini otomatik olarak rahatlıkla ayırt edebileceksiniz. Bu konuda içiniz rahat olsun.
Şimdi biraz alıştırma yapalım. Aşağıdaki öznelerin yerine hangi zamirlerin yazılması gerektiğine bakarak kendinizi bir test edin.
A) Fill in the blanks using “ He, She, It, We, They, You ”:
Şimdi cevaplara teker teker bakalım. Eminim zorlanmadan yukarıdaki öznelerin yerine yazılması gereken zamirleri rahatlıkla bulmuşsunuzdur. Not: Örneklerde yalın halde '' I '' yani '' Ben '' zamirine yer verilmemiştir. Çünkü '' I '' zamiri hiçbir zaman bir özel ya da cins ismin yerine kulllanılamaz. Aynı şekilde '' You '' yani '' Sen '' zamirine de yalın olarak yer verilmemiştir. '' I '' zamiri için yazılanlar '' You '' için de geçerlidir.
Eğer yukarıdaki örnekleri zorlanmadan yapabildiyseniz kendinizi kutlayabilirsiniz. Çünkü İngilizce' deki yapıların tamamına yakını öznelerin ve zamirlerin özelliğine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bir öğretmen olarak bu konu bence en önemli konulardan birisidir. Çünkü özne ve özneye göre uygun zamir kullanımı sizin hayatınızı kurtaracak kadar değerli olmakla beraber , diğer konular anlatıldıkça yani seviye arttıkça çok daha rahat kavramanızı ve anlamanızı sağlayacaktır. Bu da sağlam temel atmanın bir diğer ifadesidir.Bu konuyla alakalı olarak takıldığınız herhangi bir nokta olduğunda benimle iletişime geçebilirsiniz..
İndirme linki : http://www.slideshare.net/alikemal28/subject-pronouns-29579253
Konuyla ilgili aşağıdaki videoya da göz atmanızı öneririm arkadaşlar. Keyifli seyirler...
0 Komentar untuk "DERS 2, Kisi Zamirleri / Subject Pronouns "